Utbytesstudier med Victoria och Stina

Har du drömmar om att studera utomlands? Kanske har du hört historier från vänner eller familj om minnen från en härlig studietid i ett annat land? Eller kanske du helt enkelt har en längtan efter att få resa och få nya upplevelser? Då är du inte ensam. Stina Hägglund och Victoria Öst är två studenter från personalvetarprogrammet som tog det härliga steget till att söka en utbytesplats- och åkte på några månaders äventyr i Kanada, Edmonton, där de studerade på Grant MacEwan University.  

Att åka på en utbytestermin var inte endast en dans på rosor, det är ett ganska stort kliv att våga gå utanför sin bekvämlighetszon och verkligen VÅGA. Men det är inget som tjejerna ångrar idag, tvärtom. Tiden i Kanada ledde till nya erfarenheter, nya kontakter och en möjlighet att lära känna sig själva lite bättre.

Det är ett stort kliv att våga släppa på livet här hemma för ett litet tag och våga åka iväg. En vardag med familj, vänner och partners. Men detta ledde till att Victoria och Stina fick se nya sidor hos sig själva. ”Vi peppade varandra till att söka, och av en slump hamnade vi på samma skola. Man lär sig mycket av att vara iväg, och man får även lära känna fantastiska människor.”

Att studera i ett annat land innebär att upplägget av studier ser lite annorlunda ut, och tempot var högt. De läste ett flertal kurser samtidigt, och att lägga fokus på skolan var nödvändigt. Men Stina och Victoria hann även med att pussla ihop studierna med en rolig och givande vardag.

 ”Klasserna var mellanstora och låg på omkring 30 personer. Läraren hade bra koll på eleverna, och kunde oftast till exempel vad eleverna heter. Det kändes då som att det blev mer personligt, vilket var en positiv upplevelse.”

 När det inte var plugg som stod på agendan, tog de tillfället i akt att utforska Kanada. West Edmonton Mall som är en av världens största gallerior med vattenland, bowlingbanor, skridskobana, tivoli och barer besöktes när tid fanns, och de hann även med att upptäcka Jasper national park och en roadtrip med bilen i Banff national park. Där fick de se fina sjöar och ett flertal djur.

Förutom detta, upplevdes härlig skidåkning samt en skolresa bland Rocky Mountains där de sov på hotell i bergskedjan, fick testa på forsränning och horseback riding bland bergen. En weekend till fartfyllda Vancouver fick det också bli.

 Det fanns även möjlighet till att se hockey, och inte vilken hockey som helst. Att gå på NHL-match var något som de även tog chansen och gjorde, då Edmonton Oilers fick visa vad de gick för. I en vardag med studier på heltid och att samtidigt hinna med att göra alla dessa roliga aktiviteter, fanns en stund för besök av familj och pojkvänner som gav ny energi.


 

Är du intresserad av en utbytestermin, och undrar om du verkligen ska våga? ÅK!

Detta är tipset som tjejerna ger när frågan ställs gällande om man verkligen ska våga åka.

 ”Gör research gällande vart du kan tänka dig åka, och se om det kan tänkas finnas ett bra studentliv där om det är det du är ute efter. Något som även är väldigt roligt är om man har möjligheten att bo i närheten av campus. Då finns möjligheten till spontanitet och chansen till att träffa de andra studenterna, vilket ger en bra gemenskap. Tacka ja till chanserna och möjligheterna du får, och stressa inte upp dig för mycket! Det är även viktigt att komma ihåg att det är okej att be om hjälp. Detta gäller boende, skolan och allt runt omkring. Detta kommer göra upplevelsen ännu roligare och minska stressen.”

Att vara orolig över att åka ensam, är nog något som de flesta kan känna innan avresa. Visst är det skönt att ha varandra, men att åka ensam innebär mer fördelar än vad man kan tro.

 ”Åk ensam om du vill det, då får du chansen att lära känna dig själv ännu bättre. Du måste då också våga gå utanför din bekvämlighetszon ännu mer vilket är utvecklande. När vi var två så pratade vi inte lika mycket engelska som vi skulle ha kunnat gjort, så att åka själv är en möjlighet att få träna ännu mer på ett annat språk och utöka ditt ordförråd.”

Och trots att chansen finns att du kan möta en björn mitt på vägen, att du inte kan komma åt dina pengar på grund av att wifi bestämmer sig för att sluta fungera, eller att du kan åka vilse i timmar i en förvirrande tunnelbana, så var det trots allt värt det alla gånger om.

 ”Vi fick verkligen lära känna varandras alla sidor, och lärde oss mycket om oss själva. Utbytesterminen var en väldigt bra erfarenhet.”